INCLUSIEF ONDERNEMEN

Referentiebewijs Inclusieve Onderneming

In juni 2019 organiseerde WEB bij gastbedrijf Guenther Bakeries de uitreiking van de Referentiebewijzen Inclusieve Onderneming 2018. Dit event werd georganiseerd door Sterpunt Inclusief Ondernemen, onze koepelorganisatie. Sterpunt wil samen met haar leden, de Werkplekarchitecten, werkzoekenden en werknemers activeren tot duurzame tewerkstelling.

Met het referentiebewijs illustreren bedrijven op welke manier zij het inclusief en maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet maken, met ondersteuning van één van de Werkplekarchitecten.

Zo kregen 103 bedrijven en organisaties waarmee we samenwerken de erkenning van Sterpunt Inclusief Ondernemen dat ze diversiteit op de werkvloer actiegericht aanpakken.

 

Conversatietafels

Conversatietafels zijn een voorbeeld van een actie die inzet op een inclusieve werkvloer. Zo’n conversatietafel voor anderstalige medewerkers biedt spreekkansen en stimuleert de Nederlandse taalontwikkeling.

“Om de Nederlandse taal van onze medewerkers een niveau hoger te tillen, organiseerden we met ondersteuning van I-Diverso ‘conversatietafels’. Als werkgever heb je de mogelijkheid om aan te geven wat belangrijk is en wat de verwachtingen zijn. Dankzij het advies van de coach krijg je als werkgever meer zicht op het taalniveau en de noden van de werknemers. Bij sommige medewerkers speelt gewoon onzekerheid een grote rol. De conversatietafels waren een enorme meerwaarde in de ondersteuning van onze anderstalige medewerkers.”

DF Baldemo – Lise Crabbé – Personeelsmedewerker

 

Nederlandse taalverwerving op de werkvloer.

I-Diverso heeft, samen met WEB en het Agentschap voor Integratie & Inburgering, een project opgezet voor de uitbouw en ontwikkeling van gecombineerde leer-werktrajecten voor anderstalige werknemers. De resultaten van dit project hebben we gebundeld in een e-book, als inspiratiebron voor bedrijven en organisaties die willen inzetten op duurzame tewerkstelling van anderstaligen.

Het boek is opgesteld als een praktische handleiding en staat boordevol tips & tricks over taalverwerving op de werkvloer, de methodiek van conversatietafels en werken met taalmeters en -peters. In 2019 werd het boek officieel voorgesteld in cultuurhuis De Warande in Turnhout. Maar liefst 70 bedrijven tekenden present en lieten zich tijdens inspiratiesessies onderdompelen in manieren om de communicatie in het Nederlands tussen collega’s onderling te verbeteren.

Wil je binnen jouw bedrijf of organisatie zelf met het inspiratieboek aan de slag? Klik hier.