JOB- EN TAALCOACHING OP DE WERKVLOER

 

De werknemer ervaart een vlotte integratie op de werkplek door de coaching van bedrijf en werknemer.

 

Taalcoaching

We begeleiden in 2019 482 anderstaligen. De meerderheid van deze personen die aan het werk gingen, kregen taalcoaching op de werkvloer.

Z. is een 38-jarige Syrische vrouw. Ze is nu 4 jaar in België. Tijdens die periode heeft ze Nederlands geleerd en voor haar 4 kinderen gezorgd. Z. heeft weinig zelfvertrouwen en legt de lat heel hoog voor zichzelf. Haar droom is om in een bloemenwinkel te werken, bloemschikken heeft ze in Syrië geleerd. Deze droom wordt werkelijkheid wanneer haar jobcoach een stage kan opstarten bij een tuincentrum. Z. doet hier een werkervaringsstage. Dankzij een intensieve job -en taalcoaching, mag Z. vervolgens starten met een IBO-contract. Z. is heel gelukkig en dankbaar voor deze kans, ze is minder streng voor zichzelf en voelt zich goed bij haar collega’s. Ze wordt onderdeel van het team en de klanten beginnen haar ook al goed te kennen. Tijdens haar vrije tijd oefent Z. Nederlands en spreekt ze af met collega’s om elkaar beter te leren kennen. Naast een mooie tewerkstelling heeft deze ervaring voor Z. ook vriendschap, zelfvertrouwen, inburgering en financiële zekerheid voor haar en haar familie gebracht.

Autisme op de werkvloer: een jobcoach brengt structuur en rust

Een jobcoach aan het woord:

“Een tijdje geleden deed ik een coaching van een jongere met (een vermoeden van) autisme, die aan het werk was in een supermarkt. Tijdens de coaching merkte ik dat zijn ‘potje’ zich snel vulde en dat hij daardoor panikeerde, de volgorde van zijn taken zelf niet meer kon bepalen en soms zelfs met producten begon te gooien. We hebben samen structuur aangebracht door een takenlijst op te stellen, een weekplanning op te maken en door regels en afspraken te gieten in 1 A4’tje. De jongere weet nu wat zijn taken zijn en waarvoor hij verantwoordelijk is, kent de volgorde en weet wie wanneer werkt en wat ze moeten doen. Dat geeft voor hem rust en voorspelbaarheid. Elke dag is hij op post, werkt nauwgezet, weet wat van hem verwacht wordt en werkt zijn lijstje af.”